perjantai 6. marraskuuta 2015

"Opinnollistaminen on yhteistyötä"

Hieno otsikko ei ole oma lauseeni, vaan se on lainaus Siltavalmennuksen koordinaattorilta Maija Schellhammer-Tuomiselta. Kävin pitkästä aikaa Pakilan työkeskuksessa ja oli todella ilo kuulla, että opinnollistaminen etenee ja siitä on tullut vakiintunut toimintatapa. Osaamistodistuksia tehdään ja moni asiakas on löytänyt jatkopolun, töitä tai opiskelupaikan. 

Jatkossa Pakilassa otetaan myös lisää maalaamon ja puupajan työtehtäviä mukaan opinnollistettavaksi ja sieltä löytyykin mm. pintakäsittelyn,  puusepän ja sisustajan tutkinnoista tutkinnon osia. Jo opinnollistettuja työtehtäviä tarkistetaan kokin ja kodinhuoltajan perustutkinnoista sekä jatketaan työtehtävien avaamista uusien tutkinnon osien osalta. Verhoilijan ja sisustajan tutkinnon osia löytyy myös ja niitä onkin jo opinnollistettu. Opinnollistettuja tutkinnon osia on tärkeää päivittää ja käydä keskustelua arvioinnista. 

Oppilaitosyhteistyön työpaikkojen ja työpajojen välillä täytyy olla jatkuvaa, jotta osaamistodistuksen luotettavuus säilyy. Ammatillisen koulutuksen tutkinnon uudistuksen (1.8.2015) myötä osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen nousee yhä tärkeämpään rooliin. Osaamisen tunnistaminen (opinnollistamisen kautta) tapahtuu työpaikoilla ja osaamisen tunnustamisen tapahtuu oppilaitoksessa tai tutkintotoimikunnassa. 

Oppilaitoksen näkökulmasta on hienoa, kun on työpaikkoja, joilla on tehty opinnollistamista ja meillä on mahdollisuus saada opiskelijoita näihin paikkoihin työssäoppimaan. Näin opettajalla on täsmälliset tiedot siitä, mitä tutkinnon osia työpaikalla voidaan suorittaa. Kun yhteistyö työpaikkojen ja oppilaitoksen välillä on jatkuvaa, on yhteydenpito helppoa ja luontevaa opettajien ja työpaikkaohjaajien kesken.

Aurinkoista syksyä kaikille (talvi on peruttu)!

Terkuin Marjut

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Hei, minä sain Bovalliuksen kautta viestiä, että meidän ei oppilaitoksissa OPH:n mukaan pitäisi puhua opinnollistamisesta vaan osaamisen ( ja työtehtävien) tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Opinnollistaminen on terminä varattu työpajoille ja työpaikoille.... Onkohan tämä yleinenkin linjaus? 😏

Maikki kirjoitti...

Joo, eihän me oppilaitoksessa opinnollistetakaan, vaan nimenomaan työpaikoilla.