maanantai 24. helmikuuta 2014

Opinnollistamiskoulutus, 2. päivä

Huomenta!

Uralle-hankkeen opinnollistamiskoulutuksen toinen päivä käynnistyi Iiris-talossa, Itäkeskuksessa aamukahvilla ja  kuulumisten vaihdolla. Iirispron Marko Pajunen sanoi koulutuspäivän avaussanat ja kertoi hieman Iiriksen toiminnasta. Projektipäällikkö Pirjo Poutala käynnisti etätehtävien purun. Koulutukseen osallistujat oli jaettu ryhmiin. Ryhmien etätehtävänä oli tutustua ainakin kahteen työpajaan/oppilaitokseen ja selvittää opinnollistamisen mahdollisuuksia vierailukohteissa.

Ryhmät kertoivat tutustumiskohteistaan. Esiin nousi hyviä kysymyksiä. Keskustelu käsitteli aika paljon erilaisia byrokratian kiemuroita ja opinnollistamisen esteitä. Opinnollistamisesta löytyi yhtä monta tulkintaa kuin oli ryhmiäkin. Vierailukohteista ainakin Vantaan Valon ja Sinisen verstaan otan ohjelmaani. Vantaan Valossa opinnollistaminen on jo pitkällä ja osallistuja saa osaamistodistuksen. Osaamistodistukseen on tulossa kevään mittaan valtakunnallinen malli. Päivän asiantuntijavieras Liisi Aro (Koulutuskeskus Salpaus) kuuluu työryhmään, joka työstää valtakunnallista mallia.

Itselläni vahvistui edelleen käsitys, että opinnollistaminen on helppoa ja yksinkertaista. Odottelen kauhulla, että olenko käsittänyt koko homman ihan väärin. Jotenkin tämä nyt vaikuttaa ainakin meidän alalla (hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto) hyvin selkeältä ja loogiselta. Ne, työpajat, joilla olen tähän mennessä vieraillut, ovat lähteneet innolla mukaan opinnollistamiseen. Jonkin verran opinnollistaminen työllistää työpajojen ohjaajia, mutta toisaalta opinnollistaminen voi muuttaa työnkuvaa monipuolisemmaksi.

Liisi Aro Koulutuskeskus Salpauksesta virittää kuulijat päivän aiheeseen. Työturvallisuuskartoituksesta aloiteltiin.


Tämä dia pysähdytti. Näihin asioihin pitää jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Projektipäällikko Pirjo Poutala, Uralle-hankkeesta
Lounaan jälkeen jatkettiin osaamiskartoitusasioilla. Osaamiskartta on tavallaan toimenkuvan check list, että mitä asioita työtehtävässä pitää osata ja hallita sekä mitä tietoja on päivitettävä jatkuvasti. Työpaikoilla kartoitetaan mitä tutkinnonosia työtehtävät vastaavat ja mistä tutkinnoista osia voidaan suorittaa.


Kiitos kiinnostavasta koulutuspäivästä kouluttajalle, järjestäjille ja osallistujille!

Terkuin Marjut

2 kommenttia:

Mervi Rantanen kirjoitti...

Hei,
Olet ottanut tehtävän hienosti haltuun :)
Hyvä alku blogille!

Maikki kirjoitti...

Kiitos! Tämä on ihan vapaaehtoista. Jossain vaiheessa yritän saada sivuille myös vähän faktaa fiilisten lisäksi. Kiitos vielä avusta Pakilan työkeskuksen keikalla. :-)