torstai 19. huhtikuuta 2018

Hävikistä tutkintoon-hanke alkamassa!

Hei!

Blogissa on ollut hiljaiseloa, mutta nyt alkaa taas tapahtumaan. Hävikistä tutkintoon-hankkeessa on tavoitteena edistää työpaikalla tapahtuvaa oppimista opinnollistamisen keinoin ja ohjata heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä kohti työelämää. Samalla lisätään tietoisuutta ruokahävikistä. Hanke toteutetaan ajalla 1.3.2018 – 31.8.2019 ESR-rahoituksella.

Invalidisäätiö ja From Waste to Taste -kiertotaloushanke koordinoivat yhdessä työllistymishanketta, joka tuo ammatilliset opinnot osaksi työelämää. Hankkeen puitteissa on mahdollista suorittaa ravintola- ja catering-alan perustutkintoon kuuluvia tutkinnon osia käytännön työssä keittiö- tai salitehtävissä. Tuettuna työ- ja oppimisympäristönä toimii hävikkiruokaravintola Loop, joka työllistää erityisesti pitkäaikaistyöttömiä, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja maahanmuuttajia. Ravintola Loop sijaitsee Helsingissä Lapinlahden entisellä sairaala-alueella osoitteessa Lapinlahdenkuja 8.
Ravintola Loopissa tehdään oppimisympäristön kuvaus eli selvitetään ensin, mitä tutkinnon osia ravintola- ja catering-alan tutkinnosta voi Loopissa suorittaa. Samalla varmistetaan työympäristö soveltuvaksi oppimisympäristöksi. Sitten tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia verrataan ravintolan työtehtäviin. Ohjaava kokki Taina Rauhamäki ja ammatillinen opettaja (tässä tapauksessa minä) kirjaavat, mitä työtehtäviä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa. 
Ennen kuin työntekijä voi aloittaa työskentelyn ammattikeittiössä, hänellä täytyy olla hygieniapassi ja voimassa oleva salmonellatodistus. Seuraavaksi tulevat työaikojen noudattaminen ja työturvallisuus, sen jälkeen päästään opettelemaan perusasioita, että kuinka ammattikeittiössä toimitaan. 
Vaikka ala on käytännön läheinen ja opetus voi olla pääosin työvaltaista työpaikalla, niin työn perustana oleva tieto täytyy kuitenkin hallita. Tässä hankkeessa oppijan tukena on Ekokki, joka on monipuolinen oppimisalusta tehtävineen ja videoineen. Ekokkia testataan nyt miten se soveltuu opetukseen silloin, kuin opetus tapahtuu kokonaisuudessaan työpaikalla.  https://www.ekokki.fi/ 
Hankkeen osallistujat ovat työ- ja opiskeluelämän ulkopuolelle eri syistä jääneitä henkilöitä, jotka valitaan mukaan yhteistyössä muun muassa TYP Helsingin ja Ohjaamo Helsingin kanssa. Myös Keskuspuiston ammattiopiston ravintola- ja catering-alan opiskelijat voivat suorittaa työpaikalla tapahtuvaa oppimista ravintola Loopissa. Ensimmäinen Keskuspuiston opiskelija onkin jo aloittanut työskentelyn Loopissa.
Osallistujat saavat suorittamistaan tutkinnon osista osaamistodistuksen, jossa kerrotaan saavutettu osaaminen. Myös jatko-ohjaus on tärkeä osa hanketta, osallistujia ohjataan ensisijaisesti jatkamaan opintoja ja suorittamaan tutkinto loppuun oppilaitoksissa tai suoraan työelämään.

Lisätietoja hankkeesta: 
Projektipäällikkö Pia Winqvist p. 040 665 303 email: pia.winqvist(at)ortonpro.fi

Pysy kanavalla! Aurinkoisin terveisin,

Marjut Nyström, ammatillinen erityisopettaja
Keskuspuiston ammattiopisto

Lapinlahden miljöötä


Ei kommentteja: