tiistai 24. huhtikuuta 2018

Ravintola Loop oppimisympäristönä


Opiskelija Mikko kokoaa annoksia ravintola Loopissa

Ravintola Loop on Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola, joka syntyi From Waste to Taste- hankkeen ensimmäisessä vaiheessa. Hankkeessa taistellaan ilmaston muutosta ja hävikkiä vastaan. Itselleni oli järkytys, että Suomessa kertyy ruokahävikkiä 75 - 85 miljoonaa kiloa vuosittain. Olin muutama vuosi sitten opettajan työelämäjaksolla. Olen toiminut ammatillisena opettajana vuodesta 2000. Työelämäjaksolla mieleeni palautui, että kuinka paljon ruokaa henkilöstöravintolassa menee roskiin joka päivä. Puhutaan useista kymmenistä kiloista. Tilanne on toki parantunut jaksoni jälkeen, ravintolaketjuilla on omia hävikin vähentämiseen tähtääviä ohjelmia.

Hävikistä tutkintoon-hankkeessa minua opettaja viehättää se ajatus, että samalla kun teemme todellisia ekotekoja, voimme edistää työllistymistä, syrjäytymisen ehkäisyä ja ammatillisen osaamisen karttumista. Ammatillisen koulutuksen reformiin tämä hanke sopii myös erinomaisesti, koska reformin myötä oppiminen ja ammatillisen osaamisen kerryttäminen siirtyy entistä enemmän työpaikoille ja oppimisympäristöihin oppilaitosten seinien ulkopuolelle. Opinnollistamisen avulla myös ne henkilöt, jotka eivät ole oppilaitoksen kirjoilla voivat saada osaamisestaan dokumentin, osaamistodistuksen, jossa kuvataan, mitä ammatillisten tutkinnonosien työtehtäviä henkilö osaa tehdä. Näin osaaminen saadaan näkyväksi ja henkilö voi käyttää osaamistodistusta esimerkiksi työhön tai opintoihin hakeutumiseen.
 
Ensimmäinen lounaani ravintola Loop:ssa yllätti minut todella positiivisesti. Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia ruoan suhteen, mutta mitä ihanimpia makuja pääsin maistamaan! Loopissa on monipuolinen salaattipöytä mausteöljyineen ja yrtteineen. Tarjolla on keittoa ja itse tehtyä leipää sekä jälkiruokaa hedelmien ja kahvin kera. Pääruoat ovat useimmiten kasvista ja ne tarjoillaan annoksina pöytiin. Loop tarjoaa myös brunssia viikonloppuisin. Ravintola Loop saa päivittäin 1000 kg käyttökelpoisia raaka-aineita kymmenestä eri S-ryhmän kaupasta. Kerran viikossa tulee myös tukkukuorma, koska joitakin raaka-aineita joudutaan myös tilaamaan. Menu tehdään päivittäin sen mukaan, mitä raaka-aineita on saatu.

Keskuspuiston ammattiopiston kokkiopiskelija Mikko aloitti työpaikalla tapahtuvan koulutuksensa Loopissa maaliskuussa. Hän suorittaa annosruokien valmistuksen tutkinnonosan ja näytön kevään aikana. Hän on harjoitellut työtehtäviä jo koululla, joten hän pääsi hyvin nopeasti tosi toimiin. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen tueksi Mikko käyttää Ekokkia, josta löytyy ravintola- ja catering-alan ajantasainen oppimateriaali tehtävineen, videoineen ja kuvineen. Lapinlahden miljöö on myös aivan ihana, ruokasalin seinillä on vaihtuvien taiteilijoiden teoksia.


Tästä on hyvä jatkaa,

Terkuin Marjut


Ohjaava kokki Taina ja opiskelija Mikko

Alkuruokasalaatti ja keitto
Alkuruokasalaatti numero 2

Uuniperunaa tomaattikastikkeen ja sienien kera

Paistettua tofua kera kesäkurpitsan ja ihanan "möhelön"

  

Kahvia ja sitruuna-limepannacottaa

Ei kommentteja: