keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Opiskelijan näkökulma eli katkelma opiskelijoiden blogista

Opiskelijani Mikko raportoi työpaikalla tapahtuvaa oppimistaan opiskelijaryhmän blogissa. Mikon luvalla lisää katkelman blogista tähän. Opettajana on ollut hienoa seurata Mikon edistymistä ja tehdä itsensä "tarpeettomaksi". Mikko aloitti annosruokien valmistuksen tutkinnon osan koululla ja jatkoi oppimista hävikkiruokaravintola Looppissa. Ravintolapäällikkö Carola ja ohjaava kokki Taina sekä muu henkilökunta ottivat Mikon hyvin vastaan. Kiitos hyvästä ohjauksesta ja yhteistyöstä! Tästä on hyvä jatkaa.

Aurinkoisin terveisin,

Marjut

Helsingissä 23.5.2018


Ohjaava kokki Taina, opettaja Marjut ja opiskelija Mikko arviointikeskustelusssa


---

Mikon blogista:

Pakotettu Täysin vapaaehtoinen bloggailu annosruoista jatkuu täten:

Minun hommat keittiön puolella ovat jatkuneet hyvin pitkälti samoissa merkeissä, yleensä siis vaihdellen pääruoan, salaattien tai keitonteon välillä, kaikki edelleen ilman reseptiikkaa suurimmalti osin. Osallistuin kuitenkin vaihteeksi myös brunssintekoon sekä normaalina viikonloppuna, että vappuna, tästä myöhemmin lisää.

Mielenkiintoista on se, etten silti ole juuri huomannut taitoni kehittyneen ruoanlaitossa ”vedetään hatusta”-linjan osin ja usein silti tulee pähkäiltyä aikansa idean kanssa. Tämä sen lisäksi, että ruokien valmistus ottaa aina tuhottomasti aikaa, kun kaikki pitää tehdä omin pikku kätösin vitaallisten laitteiden kuten vihannesleikkurin, cutterin tai yleiskoneen puutteen takia. Sen lisäksi kaikki työpaikan veitset ovat niin tylsiä, ettei niillä saa telottua itseään edes tahallaan. Toinen asia, jossa huomaan menevän aikaa on maustaminen, tätä on vaikea saada kerralla kohdilleen päässä olevan maun mukaan. Ruoan makua joutuu hienosäätämään aikansa ennenkuin olen itse tyytyväinen, siitä huolimatta, mitä muut työntekijät ja asiakkaat sanovat. Kehitettävää ammattitaidossa siis vielä löytyy, yleisesti kuitenkin kaikki työtehtävät ovat sujuneet hyvin, sekä mikä tärkeintä olen lapsuksista huolimatta ollut aina aikataulussa.

Kuten todettua aikaisemmin, vastoin kaikkea yleistä järkeä olin vapun töissä, joka oli siis vappu-aiheinen brunssi. Homma toimi onneksi etukäteisvarauksilla, joita oli 80 ihmisen verran, jolloin tavaran valmistusta oli helpompi ennakoida. Minun vastuulle tarjoilussa jäi siman sekä munkkien teko, joista ensimmäinen laitettiin luonnollisesti tulemaan jo viikkoa aiemmin juhlallisuuksia.Kuten lähes kaikki tässä työssäoppimisessa oli kummankin teko hieman urakan takana; simaa piti olla 50 litraa ja teinkin sen ihan perinteisen reseptin mukaan alkuun viiteen kymmen litran ämpäriin käymään huoneenlämmössä, jonka jälkeen seuraavana päivänä pullotus ja kylmään. Pullotusvaiheen päivä taisikin sitten mennä jonnekkin puoli kuuteen asti, kun aseina oli vain pieni suppilo ja litran kauha, alueena toimi luonnollisesti takakeittiön lattia. Lopulta kuitenkin sima onnistui hyvin ja sitä kehuttiin, pullotkaan eivät räjähtäneet kaappiin, kuten riskinä voi olla.

Munkkien teko taas oli myös kokopäiväistä hommaa, niitä kun piti olla n. parisataa kappaletta johon piti soveltaa netistä löytyvää ohjetta taikinalle, näiden kanssa taas voi käydä niin, että kun taikinan tekee ja jättää yön yli kylmään nousemaan on tuloksena silti n. tuhatkertaiseksi tursunnut taikina, jonka lisäksi sitä ei lopulta silti ollut tarpeeksi ja joutui tekemään toisen moisen satsin. Itse paistelu kuitenkin oli se, mikä söi lopulta koko päivän, aseina tässä kun ei ollut kuin kaksi erillistä induktiolevyä kattiloineen ja reikäkauha hyvin rajallisella pöytätilalla johtuen sopivasti palaneesta sulakkeesta plus öljynvaihdot ja lämpenemiset välissä. Lopuksi tietysti munkkeja ei mennyt edes niin paljon kuin tein, hyviä kuitenkin olivat muuten kuulemma.

Normaalista brunssista ei ole mitään erityisempiä keksi kirjoittaa, vähän sama kuin normipäivä paitsi kaikkea on vähän enemmän, ehkä ensi kerralla keksin jotain kehittävämpää sanottavaa.

Pakollisen kuvakollaasin aika.

 
Annoksia. 1. Kasvismössöä tofun ja riisin kera, 2. chili sin carne riisin kera, 3. kasvismössöä, mustia papuja riisin ja hummuksen kera. Jostain syystä minun annokset näyttää aina vähän samoilta...

Tiskivesi Kukkakaalikeitto.

 
 Hieman näkökantaa viikonlopun brunssiin: Salaattibuffa ja juomiset, smoothie sekä raakapuuro.

 Jos hinnasto jotakuta kiinnosti.

 Pojat käymässä. Simaresepti oli perinteinen.

 Munkinpaistomeininkiä. Sain onneksi lainata naapurikeittiötä tätä varten vaikka tila olikin silti kortilla sulakkeen pimahdettua alkuperäiseltä pisteeltä.

 Kylmiö näyttää tyypillisesti tältä, yleensä vielä lajittelun jälkeenkin.

 Tyypillinen ruokarekan sisältö, näistä otetaan mitä otetaan.

Ei kommentteja: