perjantai 15. maaliskuuta 2019

Martti täydensi kokkiopinnot valmiiksi ravintola Loopissa

 
Työpaikkaohjaaja Taina ja kokiksi valmistunut Martti

Hävikistä tutkintoon -hankkeessa on mahdollista kerryttää ravintola-alan osaamista käytännön työtehtäviä tekemällä. Oppimisympäristönä toimii Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop Lapinlahdessa Helsingissä. Siellä voi kartuttaa osaamista tai tutustua ravintola-alan työtehtäviin. Hanke lisää myös ruokahävikkiin liittyvää tietoisuutta ja osaamista ravintola-alalla. On arvioitu, että Suomessa syntyy ruokahävikkiä 75-85 miljoonaa kiloa joka vuosi.

Martti Hakli kuuli Hävikistä tutkintoon-hankkeesta Live Palveluiden työhönvalmentaja Oili Hietalalta. Martti halusi osallistua hankkeeseen, koska hänellä oli jäänyt ravintola- ja catering-alan perustutkinto yhtä tutkinnon osaa vaille kesken. Ennen Ravintola Loopin tuloa hän kerrytti osaamistaan ja oli palkkatöissä ravintola-alalla vuoden verran.  Palkkatyössä työn vaatimukset olivat kovat. Oli jatkuvasti kiire ja paine tehdä töitä nopeammin. Työ oli todella stressaavaa. Kesken jäänyt tutkintokin harmitti. 

Martti innostui mahdollisuudesta täydentää tutkintoaan Hävikistä tutkintoon-hankkeen avulla. Ravintola Loopissa Martti työskenteli työkokeilussa neljä kuukautta kevät-kesällä 2018 ja elokuussa hän suoritti puuttuvan tutkinnonosan eli annosruokien valmistuksen näytön. Ammattiopisto Liven ammatillinen erityisopettaja Marjut Nyström kävi seuraamassa Martin työskentelyä työpaikalla ja varmistamassa osaamisen. Itsearvioinnin Martti toimitti opettajalle sähköpostilla ennen näytönarviointikeskustelua.

Opinto-ohjaaja Sirpa Komsin kanssa käytiin läpi Martin koulutus- ja urasuunnitelmia. Tällä kertaa se sujuikin helposti, koska loppukesällä tuli tieto, että Martti on päässyt opiskelemaan sarjakuvapiirtäjäksi Muurlan opistoon. Martti halusi kuitenkin tehdä kokin tutkinnon valmiiksi, koska se oli jo viittä vaille valmis. Työpaikkaohjaaja Taina Rauhamäki totesi myös, että harva Suomessa elättää itsensä taiteella, joten on oikein hyvä olla myös perustutkinto takataskussa.

Taina huolehtikin suurimmalta osin Martin ohjaamisesta ravintola Loopin työtehtävissä. Martilla oli jo aiemmin kertynyttä osaamista ja työ Loopissa oli tuttua. Erityiseksi työn teki se, että Loopissa raaka-aineet saadaan pääasiassa lahjoituksina ruokakauppojen hävikistä. Työhön kuului ruoanvalmistuksen, esivalmistuksen, astiahuollon ja siistimistehtävien lisäksi kuorman vastaanottoa, lajittelua ja määrien arvioimista. Ympäristöosaamista kertyi työn teon ohella. Samoin kasvisruoka ja vegaaniruoka tulivat tutuiksi. Martti, kuten muutkin hankkeen osallistujat, viihtyi Loopissa erittäin hyvin. Martti kiitteli hyvää ohjausta sekä rentoa ja oppimismyönteistä ilmapiiriä. Ammattiopisto Liven puoleltakin kaikki sujui hyvin ja joustavasti.

Martin tutkinnon täydentämiseen suurimmat haasteet liittyivät siihen, että aiempi ammatillinen osaaminen oli hankittu vanhojen tutkinnon perusteiden mukaan aikuiskoulutuksen puolella ennen ammatillisen koulutuksen reformia, joka tuli voimaan 1.1.2018. Martilla oli onneksi myös datanomin tutkinto takataskussa, joten niistä opinnoista saatiin hyvin tunnustettua osaamista yhteisiin tutkinnonosiin. Jonkin verran Martti joutui täydentämään yhteisten aineiden osaamista tehtävillä. Martti, opinto-ohjaaja Sirpa ja opettaja Marjut olivat varanneet yhden päivän, jolloin käytiin Martin tekemät tehtävät läpi ja Martti sai täydentää tehtäviä suullisesti. Näin saatiin tutkinto kasaan ja Martti pääsi aloittamaan sarjakuvapiirtäjänä opinnot tuoreet kokin paperit mukanaan.

Lisätietoja:

Ammattiopisto Live
Projektipäällikkö Ulla Ruuskanen p. 040 542 5866

Ammatillinen erityisopettaja Marjut Nyström p. 040 198 9318

https://www.liveopisto.fi/
https://waste2taste.com/hankkeet/havikista-tutkintoon/

Ei kommentteja: